Dissabte, 8 De Maig De 2021
Av. del Port de la Bonaigua, 9, Alt Àneu - 25587
Telèfon: 973626038 Fax: 973626341

Novetats

05/03
2020

Homenatge a Generosa Cortina


Foto

Acte de reconeixement a la deportada a Ravensbrück i resistent antifeixista en el marc del Dia Internacional de les Dones

Dissabte, 7 de març, tindrà lloc a Son (Lleida) un homenatge a la deportada a Ravensbrück Generosa Cortina.

A les 12 h sinaugurarà una senyalització de la xarxa dEspais de Memòria al lloc on va néixer, Casa Moreu. Posteriorment tindrà lloc un acte institucional a ledifici Les escoles.

Lhomenatge es farà en el marc del Dia Internacional de les Dones. També amb motiu daquesta data, lexposició El camp de concentració per a dones de Ravensbrück, produïda per lAmical de Ravensbrück, es podrà visitar a lAjuntament dEsterri dÀneu durant tot el març.

Resistent antifeixista

Generosa Cortina Roig va nàixer el 19 dabril de 1910 a casa Moreu (Son, Alt Àneu). Lany 1925 va anar a viure a França, on tenia una germana. El 1931 es va casar amb Jaume Soldevila Pich i, des de llavors, van viure a Tolosa de Llenguadoc.

Durant la Segona Guerra Mundial, Generosa Cortina i el seu espòs van ser agents de la xarxa devasió Françoise i de la xarxa dinformació belga Jean. Per mitjà daquesta xarxa, el Jaume i els seus germans, Joan i Ricardo, organitzaren la línia SOL i aconseguiren connectar Tolosa amb Barcelona. Generosa Cortina era lencarregada de custodiar la informació a casa i de lliurar-la a una altra agent.

El 13 dabril de 1944 lexèrcit alemany va detenir un agent belga i aquest fet va provocar la caiguda de la línia SOL. El 15 de maig va ser detinguda per la Gestapo i empresonada. El 2 de juliol pujava al tren fantasma on viatjaren més de 700 persones patint intensos bombardejos. El comboi va arribar a Ravensbrück el 30 dagost. Van assignar-li el número 65.475, escrit en un braçalet que va conservar tota la vida. Durant el seu captiveri va ser obligada a treballar, com a mà dobra esclava, en una indústria de guerra alemanya.

Amb lavanç dels aliats, els alemanys van evacuar els presoners dels camps a peu i van assassinar els qui no podien caminar. Generosa Cortina defallia i va ser ajudada per les seves companyes. Lanomenaven Gracieuse, un nom que significa amable i desinteressada, perquè sempre patia per elles i les cuidava. El 3 de maig de 1945, finalment, van ser alliberades per les tropes russes.

Després de la guerra, els EUA li van concedir  la Medal of Freedom. França li va atorgar la Croix de Chevalier de la Légion dHonneur.

Generosa Cortina va morir a Tolosa de Llenguadoc el 30 de desembre de 1987.
Mapa Web