Divendres, 26 De Febrer De 2021
Av. del Port de la Bonaigua, 9, Alt └neu - 25587
Telèfon: 973626038 Fax: 973626341

Pobles

12/01
2016

Isavarre


Foto

Isavarre


Poble de toponÝmia basca, es troba situat a la mateixa riba esquerra de la Noguera Pallaresa, enlairat damunt del riu que passa enfonsat davant del poble, encaixonat entre la serra de les Giroles i el Sequer. Als peus del cap de Cornalta (1.969 m), cap de la Travessa (2.202 m) i Puig-rodˇ (2.201 m).
á
La vinculaciˇ del poble al monestir de Gerri Ús forša clara a partir del segle XIII. Segons documents d'Ŕpoca medieval, no solament el llogarret d'Isavarre, sinˇ tambÚ BorÚn i Alˇs, pagaran censos a Santa Maria. L'any 1368, desprÚs de la signatura del pariatge entre els comtes de Pallars SobirÓ i l'abat de Gerri, s'acaba el dret sobre aquest territori comtal aneuenc.
á
Antigament, un pont de pedra romÓnic salvava el riu direcciˇ Sorpe. A Isavarre, hi desemboquen dos barrancs que baixen del Tossal de la Llossa: Llete i Buixerri. La localitat celebrava una de les festes votives mÚs singulars del territori. Per Sant Antoni la gent de la contrada s'aplegava a Isavarre amb la corresponent cÓrrega de galtes i peus de porc. Un cop realitzada la recollida i recompte, s'iniciava la sorprenent subhasta. Hom podia pujar la quantiat mentre l'espelma es mantenia encesa. A punt d'acabar-se el ble, Ús quan es produ´a el mÓxim allau d'intercanvis. El darrer badall de la candela tancava la sessiˇ.

Mapa Web